Roviniete.ro

Atentie la incendiile de vegetatie!

Postat de: admin pe 23 August 2010 16:52

Atentie la arderea de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale

Pentru diminuarea si inlaturarea efectelor unor astfel de evenimente, conform legislatiei in vigoare, cetatenii trebuie sa respecte regulile privind apararea impotriva incendiilor pe timpul utilizarii focului deschis la arderea de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale.

Recomandari:

Pentru diminuarea si inlaturarea efectelor unor astfel de evenimente, conform legislatiei in vigoare, cetatenii trebuie sa respecte urmatoarele reguli privind apararea impotriva incendiilor pe timpul utilizarii focului deschis la arderea de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale:

In perioadele de canicula si seceta prelungita este interzisa arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale.

Arderea miristii se face cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:

- conditii meteorologice fara vant;

- parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 hectare, prin fâsii arate;

- izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fâsii arate;

- desfasurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea pâna la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;

- asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;

- asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;

- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asiguranduse supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii.

Arderea miristilor si vegetatiei uscate se face numai dupa ce ati obtinut acordul de la Agentia pentru Protectia Mediului si permisul de lucru cu foc de la primarie.

Legislatie:

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice si de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice, arderea miristilor, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase, de catre proprietarii si detinatorii de terenuri cu titlu sau fara titlu, fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta. Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005 privind protectia mediului.

CENTRUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Taguri: ,

Roviniete.ro

Comments are closed.