Roviniete.ro

Ceata pe mai multe drumuri nationale – Traficul rutier ingreunat

Postat de: admin pe 25 Octombrie 2010 09:03

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca la aceasta ora (07.00) traficul rutier este ingreunat din cauza vizibilitatii reduse de ceata pe numeroase drumuri. Cele mai afectate sunt cele din Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania si Moldova.

Astfel, pe Autostrada Bucuresti-Constanta, pe Autostrada Bucuresti-Pitesti si pe unele drumuri din judetele Arges, Valcea, Bacau, Botosani, Gorj, Olt, Ilfov si Prahova, vizibilitatea este, pe alocuri, sub 50 de metri.

De asemenea, pe anumite tronsoane de drumuri din judetele Hunedoara, Mehedinti, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu ceata reduce vizibilitatea sub 100 de metri.

Date fiind aceste conditii meteo-rutiere nefavorabile, le recomandam conducatorilor auto sa utilizeze luminile de intâlnire si ceata, sa ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum, sa efectueze fiecare manevra in trafic numai dupa o temeinica asigurare si sa mareasca distanta de siguranta dintre vehicule.

Reamintim obligatia legala a conducatorilor de vehicule de a circula cu o viteza care sa nu depaseasca 30 de km/h in localitati si 50 de km/h in afara acestora, cand vizibilitatea este sub 100 de metri. Aceasta viteza permite oprirea in conditii de siguranta, atunci când pe drum apare o situatie de pericol.

Se impune si marirea distantei de siguranta in mers intre vehicule.

Nu trebuie uitat faptul ca manevra cea mai periculoasa pe timp de ceata este depasirea.

De asemenea, in cazul ramanerii in pana, trebuie puse in functiune luminile de avarie, iar triunghiurile de presemnalizare asezate la o distanta mult mai mare decât in conditii normale de vizibilitate.

Reamintim, totodata, obligatia conducatorilor de autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone de a purta echipament de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public. Le recomandam si celorlalti conducatori auto ca in situatii similare sa poarte acest echipament.

Si pietonii, biciclistii si carutasii trebuie sa fie constienti de faptul ca pe vreme de ceata sunt mai greu vizibili in trafic. Si in cazul lor, vestele reflectorizante ar putea fi salutare.

Centrul INFOTRAFIC

Taguri: , , ,

Roviniete.ro

Comments are closed.