Roviniete.ro

Soferii neechipati de iarna care vor bloca drumurile nationale vor fi amendati

Postat de: admin pe 12 Noiembrie 2010 16:45

Soferii de autoturisme si autovehicule cu greutatea de peste 3,5 tone vor fi amendati daca in iarna acestui an vor bloca drumurile nationale din cauza lipsei echiparii cu anvelope de iarna, s-a decis in urma discutiei de joi dintre transportatori si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

‘In circa 30-40 de zile, va fi adoptata o Ordonanta, astfel incat, in cazul in care vor fi conducatori care vor bloca aceste drumuri din cauza faptului ca nu sunt echipati cu anvelope de iarna vor fi amendati si vor plati tractarea autovehiculelor. Ministrul a decis, in urma argumentelor noastre pertinente, sa retraga proiectul de Ordonanta actual de pe site, urmand sa fie refacut in urma discutiilor cu sindicatele si patronatele si sa fie adoptat in circa 30-40 de zile’, a declarat presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Vasile Stefanescu.

Totodata, in urma discutiilor, s-a stabilit ca va fi introdusa obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna (cu exceptia oraselor si municipiilor) pentru toate autoturismele incepand din 1 noiembrie 2011, astfel incat transportatorii si conducatorii auto sa se poata pregati din timp, si, totodata, sa fie stabilite norme clare de echipare si clasificare a anvelopelor de iarna.

‘Ordonanta se va aplica de la 1 ianuarie 2011, pentru a da timp conducatorilor auto si transportatorilor sa se pregateasca. Suntem bucurosi ca doamna ministru a fost de acord cu argumentele noastre si suntem si mai bucurosi de faptul ca de la 1 ianuarie 2011 vom avea control unic al activitatii de transport’, a declarat Augustin Hagiu, presedinte Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

Conform calculelor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in iarna 2009-2010, costurile medii pentru deblocarea drumurilor din cauza zapezii si a lipsei echiparii corespunzatoare a autovehiculelor pe timp de iarna au fost de 2,18 milioane lei.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, afirma, in urma cu o saptamana, ca obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna, in perioada 1 noiembrie – 31 martie a fiecarui an, ‘este o masura corecta si buna’ si ca spera ca guvernul sa adopte proiectul de Ordonanta in doua saptamani.

La randul lor, transportatorii sustineau ca introducerea obligativitatii echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna incalca legislatia europeana in domeniu transporturilor.

AGERPRES

Taguri: , , ,

Roviniete.ro

Comments are closed.