Roviniete.ro

3,3% dintre accidentele rutiere din Franta sunt provocate de consumul unor medicamente

Postat de: admin pe 19 Noiembrie 2010 16:05

Aproximativ 3,3% dintre accidentele rutiere din Franta sunt provocate de consumul unor medicamente cu grad de risc 2 sau 3 pentru soferi, conform unui studiu francez publicat in ultimul numar al revistei PLoS Medicine, informeaza site-ul lepoint.fr.

Acest studiu exhaustiv, realizat prin colaborarea mai multor institutii si organizatii, se bazeaza pe analizarea a 70.000 de accidente rutiere soldate cu victime, produse intre anii 2005 si 2008.

In Franta functioneaza din septembrie 2005 un sistem de avertizare asupra riscului medicamentelor pentru soferi prin pictograme, sistem cu trei niveluri de periculozitate. Pentru medicamentele de nivelul 1, reprezentate de o pictograma galbena, efectele asupra soferilor sunt slabe si tin mai mult de eventuale susceptibilitati sau sensibilitati ale acestora. Cele de nivelul 2, reprezentate de o pictograma portocalie, “pot in anumite cazuri sa incapaciteze abilitatile de conducere si necesita aviz medical pentru a fi luate de catre soferi”. In ceea ce priveste ultimul nivel de risc, pictograma rosie, abilitatile la volan sunt grav afectate, fiind nevoie de un aviz medical pentru sofer, inainte de a se urca la volan.

Medicamentele de nivel 2 si 3 sunt in mare parte anxiolitice, hipnotice, antiepileptice, antidepresive si substitute folosite in tratamentul dependentilor de droguri.

Rezultatele acestui studiu indica faptul ca aceasta clasificare franceza a medicamentelor dupa gradul de risc reprezentat pentru soferi este pertinenta, conform autorilor.

AGERPRES

Taguri: , , ,

Roviniete.ro

Comments are closed.