Roviniete.ro

Politia Rutiera – Recomandari de sezon pentru siguranta in trafic

Postat de: admin pe 25 Noiembrie 2010 12:41

Inainte de a pleca la drum, informati-va despre conditiile meteo si starea drumurilor!

Stiati ca:

- Neadaptarea vitezei la conditiile de drum reprezinta una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere?

- Distanta de franare a unui autovehicul se tripleza in conditiile unui carosabil alunecos?

- Cele mai dificile manevre pe timp de iarna in traficul urban sunt plecarea de pe loc, depasirea si oprirea in conditii de siguranta?

- Ceata, precipitatiile, albul zapezii ingreuneaza vederea, iar oboseala se instaleaza mai repede?

- Intr-o zi in care precipitatiile sunt abundente, numarul accidentelor creste considerabil?

Avand in vedere prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie, iminenta producerii de polei si a caderilor de zapada ce sunt anuntate pentru perioada imediat urmatoare, ne facem datoria sa va recomandam:

-  Inainte de a pleca la drum, informati-va temeinic despre conditiile meteo si starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 ale Comandamentului Central de Iarna;

- Adaptati permanent viteza la conditiile de drum (carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei);

- Circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara lor când partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mâzga sau piatra cubica umeda. Conform prevederilor legale in domeniu reprezinta obligatie a conducatorului de vehicul.

- Folositi corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare, cât si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic. Reamintim ca legislatia rutiera prevede obligativitatea folosirii luminilor de intâlnire, in afara localitatilor si in timpul zilei;

- Pastrati in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta atunci când conditiile de deplasare sunt nefavorabile;

- Echipati autovehiculul cu pneuri corespunzatoare;

- Verificati periodic acumulatorul acestuia;

- Nu bruscati comenzile si folositi cu preponderenta frâna de motor;

- In zilele cu ploi, lapovita sau ninsoare, actionati din timp stergatoarele de parbriz;

- Operatorii de transport ce detin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone, au obligatia legala, de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Nu in ultimul rand, rugam conducatorii auto incepatori sa evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experinta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim ca, daca au mai putin de un an de practica, viteza maxima admisa in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica.

Drum Bun! Conduceti cu prudenta! Cineva drag sigur va asteapta acasa!

Taguri: , , , ,

Roviniete.ro

Comments are closed.