Roviniete.ro

InfoTrafic: Recomandari pentru siguranta pe timp de ceata

Postat de: admin pe 9 Decembrie 2010 13:38

Politia Rutiera recomanda conducatorilor folosirea corespunzatoare a luminilor autovehiculelor in trafic, avand in vedere prognoza meteo, prin care se semnaleaza posibilitatea producerii unor fenomene ce pot afecta siguranta circulatiei rutiere (polei, ceata, ninsoare).

Politistii rutieri actioneaza permanent pentru reducerea numarului de accidente de circulatie si pentru constientizarea opiniei publice asupra efectelor negative ale incalcarii prevederilor legale in vigoare.

Deoarece in perioada urmatoare vremea va continua sa fie rece in majoritatea regiunilor tarii, iar fenomenul de ceata va predomina, cerul va fi noros si vor cadea precipitatii sub forma de lapovita sau ninsoare, Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane recomanda conducatorilor de autovehicule sa conduca prudent, cu viteza redusa, adaptata permanent particularitatilor meteo, de drum si trafic.

In timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, conducatorii auto sunt sfatuiti sa foloseasca luminile corespunzatoare ale autovehiculelor, fara a abuza insa de acestea.

Numai folosirea corecta a luminilor autovehiculelor poate asigura un nivel de vizibilitate care permite deplasarea in siguranta, atunci cand conditiile meteo sunt dificile.

In schimb, folosirea nejustificata a luminilor de ceata, atunci cand vizibilitatea este buna, creaza disconfort pentru ceilalti conducatori de autovehicule, care sunt afectati de fenomenul de orbire, intrucat intensitatea luminilor de ceata din componenta lampilor spate ale autovehiculelor este similara cu cea a luminilor de frana.

Deoarece folosirea necorespunzatoare a luminilor de ceata poate genera risc de accident, utilizarea acestora in alte situatii decat cele strict prevazute de lege se sanctioneaza cu 4 puncte penalizare si 6-8 puncte amenda, in conformitate cu prevederile art. 108 alin. (1) lit. c pct. 4 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Politia rutiera recomanda participantilor la trafic, pentru siguranta deplasarii:

Inainte de a pleca la drum, informati-va temeinic despre conditiile meteo si starea drumurilor!

Adaptati permanent viteza la conditiile de drum si trafic!

Circulati cu viteza redusa atat in localitati cat si in afara lor cand partea carosabila este umeda sau acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau are imbracamintea din piatra cubica!

Operatorii de transport ce detin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone, au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite!

In situatia in care semnalati carosabil alunecos sau acoperit de zapada folositi „frana de motor”!

Respectati limitele legale de viteza!

Pastrati randul in coloana si nu va hazardati in efectuarea unor depasiri neregulamentare!

Programati in asa fel calatoriile incat sa nu conduceti in stare de oboseala!

Asigurati-va la schimbarea directiei de mers. Oricand din spate sau din fata poate aparea un motociclist sau un alt autovehicul!

La plecarea de pe loc, asigurati-va ca nu puneti in pericol siguranta deplasarii unui motociclist sau unui pieton!

Echipati autovehiculul cu anvelope corespunzatoare, cu profil de iarna. Evitati suprapresiunea care scade aderenta anvelopelor la carosabilul drumurilor!

Curatati in permanenta farurile si blocurile de semnalizare si folositi corespunzator instalatia de ventilatie – climatizare!

Politia Rutiera recomanda tuturor participantilor la trafic sa respecte cu strictete semnificatia indicatoarelor si indrumarile agentilor de circulatie!

Nu va urcati sub nici o forma la volan, daca ati consumat bauturi alcoolice!

Conduceti cu multa atentie si rabdare!

Respectati ceilalti participanti latrafic, indiferent daca sunt pietoni sau conduc biciclete,mopede,motociclete!

Cetatenilor romani care s-au intors acasa le reamintim ca legislatia in domeniu este la fel de ferma si in Romania, iar regulile de circulatie trebuie respectate oriunde s-ar deplasa.

Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector!

Traversati strazile numai pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor ,, Trecere pentru pietoni” iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde!

Siguranta rutiera este o prioritate nationala. Oamenii trebuie sa constientizeze ca siguranta traficului rutier, reprezinta si siguranta lor.

Politia Rutiera va ureaza „DRUM BUN” fara evenimente rutiere!

CENTRUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Pentru informatii despre starea drumurilor nationale vezi Telefoane infotrafic

Taguri: , ,

Roviniete.ro

Comments are closed.