Roviniete.ro

Sfaturi utile pentru o calatorie sigura in conditii de iarna

Postat de: admin pe 26 Decembrie 2010 11:19

Intrucat in perioada Craciunului vor avea loc in toata tara manifestari religioase si culturale la care este asteptat un public numeros, peste 1.700 de politisti de la rutiera si ordine publica vor actiona zilnic, pe principalele cai de comunicatie, pentru diminuarea riscului rutier. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulatie, Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, face urmatoarele recomandari participantilor la trafic:

Politistii rutieri vor actiona cu precadere pe principalele drumuri care leaga provinciile istorice si Capitala de Valea Prahovei si in zonele unde se vor desfasura manifestari publice, pentru fluidizarea traficului rutier si preintâmpinarea producerii unor evenimente nedorite.

In aceasta perioada vor fi folosite la capacitate maxima aparatele video de supraveghere a traficului si masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, iar traficul rutier va fi supravegheat, pe cele mai aglomerate tronsoane de drum, si cu ajutorul elicopterelor din dotarea M.A.I.

Având in vedere ca iarna conditiile meteo se pot modifica destul de repede si ca pe parcursul unui traseu rutier se strabat atât zone de ses, cât si zone de deal si munte, politistii rutieri le recomanda soferilor ca inainte de a porni la drum sa verifice starea tehnica a masinii, sa o echipeze corespunzator pentru sezonul rece si sa se informeze in privinta traseului pe care urmeaza sa-l strabata.

Politia Româna, prin intermediul Directiei Rutiere, recomanda conducatorilor auto sa adopte o maniera prudenta de conducere, fara bruscarea comenzilor vehiculelelor, sa efectueze fiecare manevra doar dupa o temeinica asigurare, sa utilizeze preponderent frâna de motor si sa evite efectuarea depasirilor, care in asemenea conditii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase.

Politistii rutieri recomanda ca luminile de intâlnire sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, in cazul in care vizibilitatea este redusa. Atentie deosebita necesita si sistemul de ventilatie-dezaburire a parbrizului si luneta masinii care trebuie sa functioneze foarte bine.

Politistii recomanda conducatorilor de vehicule sa circule cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor concrete din trafic, in special când pe carosabil s-a asternut zapada sau când acesta este acoperit de polei. De asemenea, pentru un plus de siguranta, se impune si marirea distantei in mers intre vehicule.

Totodata, atragem atentia asupra obligativitatii ca autovehiculele având masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, sa fie dotate cu anvelope de iarna si lanturi antiderapante omologate, in situatia in care acestea se deplaseaza pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei!

Conducatorii auto incepatori trebuie sa evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere. De asemenea, daca au mai putin de un an vechime in conducere, viteza maxima admisa pentru acestia in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica decât viteza legala.

Si pietonilor li se recomanda sa-si sporeasca atentia, sa evite pe cât posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa, sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face in conditii de siguranta.

CENTRUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Taguri: , , ,

Roviniete.ro

Un comentariu la “Sfaturi utile pentru o calatorie sigura in conditii de iarna”

pubfirme

Buna treaba, imi place site-ul tau, sigur o sa mai revin.