Roviniete.ro

Recomandari ale Politiei Rutiere

Postat de: admin pe 3 Ianuarie 2011 08:49

Politistii de la rutiera si ordine publica actioneaza zilnic, pe principalele cai de comunicatie, pentru diminuarea riscului rutier. Intrucat multi cetateni au ales sa-si petreaca sarbatorile de iarna in statiunile montane, valorile de trafic inregistrate pe D.N. 1 sunt ridicate. Conducatorii auto sunt sfatuiti sa adopte o conduita preventiva in trafic si sa respecte indicatiile politistilor rutieri.

Politistii rutieri actioneaza cu precadere pe principalele drumuri care leaga provinciile istorice si Capitala de Valea Prahovei, pentru fluidizarea traficului rutier si preintampinarea producerii unor evenimente nedorite.

In aceasta perioada sunt folosite la capacitate maxima aparatele video de supraveghere a traficului si masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Avand in vedere ca suntem in plin sezon de iarna, pentru a preintampina evenimentele neplacute, Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, face urmatoarele recomandari participantilor la trafic:

Politia romana, prin intermediul Directiei Rutiere, recomanda conducatorilor auto, ca inainte de a pleca la drum, sa se informeze temeinic despre conditiile meteo si starea drumurilor!

Conducatorii auto sunt sfatuiti sa adapteze permanent viteza de rulare la conditiile de drum si de trafic si, chiar daca se afla in localitati sau in afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita cu polei, gheata, zapada, mazga, sau drumul este din piatra cubica, trebuie sa circule cu viteza redusa!

Politistii rutieri recomanda ca luminile de intalnire sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, in cazul in care vizibilitatea este redusa. Atentie deosebita necesita si sistemul de ventilatie-dezaburire a parbrizului si luneta masinii care trebuie sa functioneze foarte bine.

In zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scazute, soferilor li se recomanda sa fie mai atenti la pietoni. Acestia sunt mai putin prudenti, circula zgribuliti, se ascund sub umbrele, privesc mai putin in jur, astfel ca nu se asigura corespunzator la traversare!

Politistii rutieri le recomanda soferilor ca inainte de a porni la drum sa verifice starea tehnica a masinii, sa o echipeze corespunzator pentru sezonul rece si sa se informeze in privinta traseului pe care urmeaza sa-l strabata, sa nu plece la drum fara anvelope de iarna, lanturi si material antiderapant. De asemenea, sa verifice farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz si instalatia de incalzire.

Politistii recomanda conducatorilor de vehicule sa circule cu viteza redusa, pentru a putea frana in conditii de siguranta si sa mentina o distanta mai mare intre masina dumneavoastra si cea din fata!

Evitati sa actionati brusc frana si mecanismele de directie, deoarece puteti derapa foarte usor. Folositi cu precadere frana de motor. Pe portiunile acoperite cu polei, nu trebuie sa virati si sa franati in acelasi timp!

Operatorii de transport ce detin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone, au obligatia legala de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite!

Pastrati randul in coloana si nu va hazardati in efectuarea unor depasiri neregulamentare! Asigurati-va la schimbarea directiei de mers. Oricand, din spate sau din fata poate aparea un motociclist sau un alt autovehicul!

La plecarea de pe loc, asigurati-va ca nu puneti in pericol siguranta deplasarii unui motociclist sau unui pieton!

Curatati in permanenta farurile si blocurile de semnalizare si folositi corespunzator instalatia de ventilatie – climatizare!

Nu efectuati depasiri riscante, pentru ca puteti derapa foarte usor!

Conducatorii auto incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere. De asemenea, daca au mai putin de un an vechime in conducere, viteza maxima admisa pentru acestia in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica decat viteza legala.

Politia Rutiera recomanda tuturor participantilor la trafic sa respecte cu strictete semnificatia indicatoarelor si indrumarile agentilor de circulatie!

Nu va urcati la volan, daca ati consumat bauturi alcoolice!

Conduceti cu multa atentie si rabdare!

Respectati ceilalti participanti latrafic, indiferent daca sunt pietoni sau conduc biciclete,mopede,motociclete!

Cetatenilor romani care s-au intors acasa le reamintim ca legislatia in domeniu este la fel de ferma si in Romania, iar regulile de circulatie trebuie respectate oriunde s-ar deplasa.

Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector!

Traversati strazile numai pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor ,,Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde!

Siguranta rutiera este o prioritate nationala. Oamenii trebuie sa constientizeze ca siguranta traficului rutier, reprezinta si siguranta lor.

DRUM BUN!

CENTRUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Taguri: , , , ,

Roviniete.ro

Comments are closed.